Start din reise Mine sider
Guide

Kilimanjaro - En fantastisk & utfordrende reise

Safarireiser arrangerer gruppereiser og private turer til Kilimanjaro for 1-20 personer som egner seg godt for venner, familier og bedrifter. Turen tilpasses helt etter deres ønsker. Dere velger selv hvilken rute dere vil gå og hvor mange netter dere ønsker å tilbringe på fjellet. Våre bærere vil gå foran og bære all utstyr, inkludert deres personlige friluftsutstyr som liggeunderlag og sovepose. Når dere kommer til kveldens leir er alt klart, og dere har tilgang til deres bagasje igjen. Bagasje som ikke vil være nødvendig under selve klatringen, blir igjen på lodgen.

Dere bærer kun deres egen dagsryggsekk (20-40 liter) med maksimalt 5-6 kg med personlig utstyr for dagen, som vann, ekstra klær, smertestillende, medisiner, energimat, piknikmat laget av kokken, førstehjelpsutstyr, kamera, kikkert osv. Safariresor.se tar også ansvar for teltene på fjellet, bortsett fra Maranguruten hvor overnatting skjer i hytter, samt drikkevann. På den første dagen på fjellet blir det delt ut 3 liter flaskevann. Deretter vil vann være tilgjengelig etter behov på alle leirene. Vannet hentes fra nærliggende fjellbekker, kokes og er deretter trygt å drikke. Hvis dere har problemer med å drikke råvann, kan et tips være å blande det med smakstilsetningspulver. Det er veldig viktig å få i seg nok vann under vandringen.

Følgende er alltid inkludert i våre turer til Kilimanjaro:

  • Hovedguide og assistentguider tilpasset antall deltakere i gruppen, sertifisert av Tanzanias parkmyndighet TANAPA
  • Et team med bærere
  • Privat kokk
  • Velsmakende og energirik mat gjennom hele vandringen
  • Transfer

 

Fascinerende naturopplevelser
Kilimanjaros natur er utrolig vakker. Under bestigningen vandrer dere gjennom fjellets ulike klimasoner og opplever fascinerende natur, dyreliv og endeløse utsikter. Den første delen av vandringen går gjennom regnskogen. Der kan dere få se og høre Colobusaper, blå aper og mange forskjellige fuglearter. Deretter forlater dere skogen og går inn i et buskete landskap som gradvis blir til lavere vegetasjon. Rundt Kilimanjaros fot lever i noen områder elefanter og bøfler, men det er sjelden å se dem under vandringen. Ettersom dere vandrer høyere opp, blir dyrelivet og vegetasjonen mer sparsom.

3 000 m o.h.

Her passerer tregrensen, over denne høyden er det kun svært lav vegetasjon.

4 000 m o.h.
Vegetasjonen har endret seg markant. Klipplandskap, vulkansk aske, og sand dominerer, og kun noen få planter overlever her oppe. Dere kan likevel fortsatt se firfisler og kameleoner som har klart å tilpasse seg høyden.

5 000 m o.h.
Store svarte ravner kan følge dere så langt som til denne høyden, men ved fortsatt stigning må dere klare dere i hverandres selskap. Verken dyr eller planter overlever her. 5 500 moh. Kilimanjaros toppbreer strekker seg ut over den svarte vulkanasken. De tanzanianske myndighetene har en aldersgrense på 10 år for bestigning av fjellet. Dere må selv avgjøre om det er passende å ta med barnet deres. Hvis det skulle være slik at barnet deres må avbryte bestigningen, må alle barn mellom 10 og 18 år følges tilbake av en foresatt.

5 500 m o.h. 
Kilimanjaros toppbreer brer seg utover den svarte vulkanasken. De tanzanianske myndighetene har en aldersgrense på 10 år for bestigning av fjellet. Dere må selv avgjøre om det er passende å ta med barnet deres. Hvis det skulle være slik at barnet deres må avbryte bestigningen, må alle barn mellom 10 og 18 år følges tilbake av en foresatt.

 

Årstider for bestigning

I Tanzania er det sommer hele året med unntak av den store regntiden som vanligvis forekommer fra slutten av mars til begynnelsen av juni. Med unntak av den store regntiden kan man bestige Kilimanjaro året rundt. Bestigningene starter fra byen Moshi, som ligger på 1 200 meters høyde ved foten av Kilimanjaro. Temperaturen der ligger mellom 20-28 grader året rundt.

Januar – mars 
Denne perioden pleier å gi gode forutsetninger for en herlig og vellykket bestigning, men været kan raskt veksle mellom sol og regn, så det er aldri mulig å vite nøyaktig hvordan været blir på forhånd.

Slutten av mars - begynnelsen av juni
I denne perioden inntreffer den store regntiden, og det er da ikke egnet å bestige Kilimanjaro. April og mai er måneder som man absolutt bør unngå. Fjellet er ofte dekket av skyer i løpet av disse månedene. Det regnet gjør vandrestiene gjørmete, og det er vanskelig å holde seg tørr.

Juli - oktober
Det pleier å sies at dette er den beste tiden å bestige Kilimanjaro på. I løpet av disse månedene er himmelen ofte blå, og det er gode sjanser for en fantastisk utsikt fra toppen. I tillegg er vandrestiene tørre.

November
Den lille regntiden begynner, noe som vanligvis betyr lett regn. Dette utgjør vanligvis ikke en hindring.

Desember
I julenferien er det ofte mange vandrere på fjellet på grunn av ferier og julefridager. Imidlertid har man vanligvis ikke samme mulighet til vakker utsikt som i høstmånedene.

Ruter på Kilimanjaro

Machame ”Wiskey Route”: Vakre utsikter, du bor i telt, 6-7 dager.
Marangu ”Coca Cola Route”: Dere bor i hytter, 5-6 dager.
Rongai: Den nordvestlige ruten, du bor i telt, 6-7 dager.
Lemosho: Den lengste ruten, du bor i telt, 6–9 dager.
Umbwe: Bratt stigning, du bor i telt, 6-7 dager.
Shira: 6-7 dager
Mweka: Brukes for nedstigning og er derfor "enveiskjørt".

Kilimanjaro National Park Authority har utarbeidet og er ansvarlig for alle stier og leirer i området.

Mange mener at Machame-stien tilbyr den vakreste vandringen opp mot toppen. Marangu-stien er også svært populær og er den eneste stien der overnatting skjer i små hytter som deles med andre fjellklatrere. På alle de andre stiene overnatter du i telt i det fri.

For de som ønsker å bestige Kilimanjaro via Maranguruten med overnatting i hytter, er det viktig å være ute i god tid. Det kan hende at hyttene blir fullbooket, spesielt i julen og nyttårsperioden.

Hvis du vil bestige Kilimanjaro via Machame, Rongai, Lemosho, Umbwe eller Shira, er det mulig å bestille nærmere avreisetidspunktet, siden du overnatter i telt langs stiene. Selvfølgelig er det best å bestille i god tid uansett hvilken sti du velger. Da har du tid til å forberede deg både mentalt og fysisk for bestigningen

 

“Og til slutt sto vi der, Uhuru Peak 5895 moh, og så utover Kenya og Tanzania. Det var en fantastisk følelse som jeg håper alle får oppleve en gang. Og til mitt yngre selv kan jeg bare si følgende: Det er snø på toppen av Kilimanjaro.”

Henrik

En tøff utfordring.

Å bestige Kilimanjaro er en utrolig opplevelse, men det er viktig å huske at det også er en utfordrende en. Alle stiene er vandrestier, så det kreves ingen teknisk klatring, men du befinner deg nesten 6 000 meter over havet under bestigningen. Det krever god fysikk, mentalt styrke, motivasjon og godt humør. Det er en tøff utfordring og en stor prestasjon!

Turen er anstrengende, men du trenger ikke å være en eliteutøver. Med god grunnfysikk og godt vær er sjansen stor for å nå Uhuru Peak på 5 895 meter over havet. Dagsetappene mot toppen varierer mellom 4–13 km og har en stigning på over 1 000 høydemeter. Du går vanligvis i 5-8 timer om dagen.

Det er viktig å gjennomføre bestigningen i et rolig tempo og ta regelmessige pauser, ett skritt nærmere toppen av gangen. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg høyden for å redusere effektene av høydesyke. Våre guider sørger for å holde tempoet nede. Alle som bestiger Kilimanjaro lærer swahili-ordet "pole pole," som betyr sakte, sakte.

Mange merker virkningene av høyden på kroppen ved basene som Barafu Huts eller Kibo Huts, som ligger rundt 4 600 meter over havet. Vanlige symptomer på mild høydesyke inkluderer tretthet, kvalme og tap av matlyst. Dette er ikke farlig, men det er viktig å lytte til kroppen og være oppmerksom slik at tilstanden ikke forverres.

Den siste delen av turen opp til Uhuru Peak består av en bratt oppoverbakke som er svært utfordrende for både kroppen og sinnet. Toppturen begynner kort tid etter midnatt, det er kaldt og noen ganger sterk vind og snø. Temperaturen ligger vanligvis på over minus 10 grader, men det kan være kaldere enn det.

Når du endelig når toppen av Kilimanjaro, føler du en ubeskrivelig glede og lykke. All innsatsen og strevet blir vanligvis glemt. Nå begynner den andre delen av turen, nedoverbakken langs Mweka-stien. Her kan tanken på hotellets varme dusj virke ganske motiverende. Hele toppturen tar vanligvis mellom 12–17 timer.

Høydesyke og Risikoer

På høy høyde faller lufttrykket og oksygennivået i luften, en tommelfingerregel er at lufttrykket synker med omtrent 10% for hver 1 000 høydemeter. Dette betyr at lufttrykket på Uhuru Peak er 40-50% lavere enn ved havnivå. Når du puster på Kilimanjaro, får du derfor bare halvparten av oksygenet du vanligvis får på havnivå.

For kroppen betyr dette at det blir vanskeligere å puste og vanskeligere å møte behovet for oksygen. Vi begynner derfor å puste dypere og mer hyppig, og hjertefrekvensen øker for å oksygenere kroppen raskere. Etter noen dager på høy høyde blir også blodet tykkere, siden vi produserer flere røde blodlegemer. Kroppen kan tilpasse seg ganske bra til forholdene på høy høyde hvis den får nok tid. Siden bestigning av Kilimanjaro ofte gjøres på relativt kort tid, har kroppen imidlertid ikke tid til å tilpasse seg fullstendig til det lave lufttrykket, og derfor kan vi bli rammet av høydesyke.

Høydesyke, også forkortet AMS (Altitude Mountain Sickness), pleier å deles inn i tre forskjellige nivåer: mild, moderat og alvorlig. Nesten alle som bestiger Kilimanjaro opplever symptomer på mild eller moderat høydesyke. Dette betyr ikke at du må avbryte turen til toppen, men det er viktig å gå sakte og ta regelmessige pauser for å hjelpe kroppen med å komme seg. Det er også viktig å være oppmerksom på hvordan du føler deg, slik at tilstanden ikke blir alvorlig høydesyke.

Alvorlig høydesyke er en alvorlig tilstand som krever at bestigningen avbrytes. Alle kroppens muskler og organer er avhengige av oksygen. Hvis hjernen mangler oksygen på høy høyde, kan det føre til alvorlige konsekvenser.

En 6-dagers tur på Kilimanjaro gir vanligvis gode forutsetninger for å nå toppen og gir kroppen tid til å tilpasse seg den høye høyden. Det er imidlertid mulig å legge til en akklimatiseringsdag for de som ønsker å gi kroppen litt ekstra tid. Under akklimatiseringsdagen, også kjent som "Gå høyt og sov lavt," går du opp til høyere høyde og deretter ned igjen for å sove før toppstigningen til Uhuru Peak begynner.

Din hovedguide er der for å støtte deg ved eventuelle problemer og har stor erfaring med de vanligste medisinske situasjonene som kan oppstå. Det er derfor viktig å informere guiden din hvis du føler deg dårlig.

I samråd med hovedguiden har du personlig ansvar for å avbryte bestigningen ved behov. Hvis du velger å avbryte, går du vanligvis ned med guide og bærere. Hovedguiden kan også avbryte bestigningen hvis det anses som uforsvarlig å la deg fortsette, og du må respektere den avgjørelsen. Guidens vurdering er basert på stor erfaring med både fjellet og vanlige medisinske symptomer. Oksygen brukes ikke under bestigningen, men helikopter kan tilkalles i nødsituasjoner.

Symptomer på mild høydesyke: Tung og pulserende hodepine, kvalme og mangel på energi. Redusert matlyst og søvnvansker er også vanlig. Det kan være effektivt å bruke vanlige hodepinepiller, men i moderate mengder for å ikke skjule signaler om at tilstanden kan forverres.

Symptomer på moderat høydesyke: Kvalmen fører til oppkast. Å kaste opp en eller flere ganger under stigningen til Uhuru Peak er ikke uvanlig og heller ikke noe å bekymre seg for. Det er imidlertid viktig å holde moderat høydesyke under oppsyn slik at tilstanden ikke blir alvorlig høydesyke. Til tross for pauser er det vanskelig å få pusten ned, men med lengre og flere pauser får kroppen sjansen til å komme seg.

Symptomer på alvorlig høydesyke: Balansen forstyrres, noe som gjør at du lett mister balansen. Hvis noen har åpenbare problemer med balansen, kan du mistenke alvorlig høydesyke. Det er vanlig å begynne å snakke utydelig og sammenblandet, bli mentalt forvirret, hoste blod og ha vanskelig for å holde seg våken, bli blå rundt lepper og ansikt. Puls kan være over 130 slag i minuttet uten å gå ned selv med pauser. Hvis du opplever alvorlig høydesyke, er det livsviktig å avbryte stigningen umiddelbart og komme deg ned til lavere høyde. Det er vanligvis ikke farlig å bestige Kilimanjaro, men husk at du har det ultimate ansvaret for helsen din. Hver deltaker skal ha med seg førstehjelpsutstyr og nødvendig medisin. Når du bestiger Kilimanjaro, er du ansvarlig for å ha en tilstrekkelig reiseforsikring. Kontakt forsikringsselskapet ditt og fortell dem at du planlegger å bestige Kilimanjaro og trenger riktig forsikring.

Forberedelser

God fysisk form og erfaring med friluftsliv gir gode forutsetninger for en fantastisk opplevelse på Kilimanjaro. Forbered dere gjerne med lange turer og løping i skog og mark med bratt terreng. Vandring med staver kan redusere belastningen og slitasjen på knær og hofter.

I tillegg er det viktig å ha gode fottøy for reisen. En vanlig feil er å kjøpe nye støvler rett før avreise, noe som kan føre til ubehagelige gnagsår. Sørg derfor for å gå ordentlig inn støvlene før bestigningen. De bør være stabile og vanntette, men det er ikke nødvendig at de har høye skaft for bestigningen av Kilimanjaro.

Pakking

En god start når dere skal pakke for bestigningen er å basere dere på hva dere ville pakket for aktive dager i de svenske fjellene. Safariresor.se tilbyr telt, liggeunderlag og sovepose, men dere har ansvaret for å ta med resten av pakken og utstyret. For å hjelpe dere har vi utarbeidet en pakkeliste på neste side som dere kan bruke, men husk at dere kjenner dere selv best.

Alt som ikke vil være nødvendig under selve bestigningen, skal etterlates på lodge. Det kan derfor være lurt å ta med en ekstra bag til pakken som ikke skal med opp.

De tanzanianske myndighetene og Safariresor.se har satt en grense for hvor mye bærerne kan bære, så bagasjen deres skal ikke overstige 15 kg per person. Dette pleier å være mer enn nok for reisen. Prøv å pakke lett, både for deres egen og bærernes skyld.

Været kan variere mye, så til tross for fint vær i begynnelsen av vandringen, er det lurt å pakke med varme klær i dagstursekken deres. Dere vil vandre i både pluss- og minusgrader, så tenk på å kle dere i lag på lag-prinsippet. Da kan dere enkelt regulere temperaturen ved å ta av eller ta på ett plagg om gangen. Det er viktig at klærne nærmest kroppen er tørre.

Det kan også komme noen regnbyger under vandringen. Derfor, husk å beskytte pakken deres med vanntette poser og ryggsekken med regntrekk, vanlige søppelposer fungerer vanligvis veldig bra.

 

Pakkeliste - tips & utstyr

Slitesterk ryggsekk
(maks 15 kilo) som bærerne bærer.
Dagsekk
(20–40 liter) som dere bærer selv.
Ekstra bag/ryggsekk
for bagasjen som blir igjen på lodge under bestigningen.

Hode, ansikt og hals
Varm lue (fleece/ull)
Solbriller
Halsvarmer/buff
Caps/solhatt

Overkropp
T-skjorter
Ull undertøystrøye
Langermet skjorte
Fleecejakker/gensere (kan være veldig kaldt på toppen)
Stor poncho
Dunjakke
Vanntett jakke (Gore-Tex eller lignende)
Votter
Fingerhansker

Underkropp
Undertøy
Ullsokker
Bomullssokker
Polyester/ull undertøysbukser
Fleece undertøysbukser
Tynne/lette turbukser
Varme bukser (Gore-Tex eller lignende)
Termobukser
Treningsdress
Vanntette bukser (Gore-Tex eller lignende)
Turstøvler (godt innløpte for å unngå unødvendige gnagsår)
Joggesko/sandaler (for å bytte til når dagens vandring er ferdig)

Energipåfyll
Drukketilskudd
Nøtter
Sjokolade
Proteinbarer

Hygieneprodukter & beskyttelse
Lite førstehjelpssett
Toalettsaker
Reisehåndkle og såpe
Ansikts-, hånd- og fotkrem
Solkrem
Myggmiddel
Compeed-plaster mot gnagsår og blemmer
Sportstape for å forebygge/teipe skader
Hånddesinfeksjonsgel
Våtservietter
Toalettpapir
Tigerbalsam
Ørepropper

Personlige medisiner
Diaretablett (f.eks. Dimor, reseptfritt)
Malariatabletter
Smertestillende tabletter
Nesespray
Væskeerstatningstabletter (f.eks. Resorb, reseptfritt)
Halstabletter

Dokumenter
Pass (passet ditt må være gyldig minst 6 måneder ved hjemreisen)
Valuta
Sykeforsikringsdokument
Reisedokument

Utstyr
Hodelykt med ekstra batterier
Lommekniv
Lommelykt
Liten kikkert
Glidelåsposer (beskyttelse for vannfølsomme gjenstander)
Kamera
Oppblåsbar pute
Vannflaske
Camelbak, 2-3 liter (med isolert slange)
Liten termosflaske  
Gåstaver
Ekstra skolisse

Reiser til Kilimanjaro

Lemoshoruten
13 dager | Fjellturer | Eventyrreiser | Gruppereiser

Lemoshoruten

fra 31 900,- /person

Lemoshoruten og Zanzibar
18 dager | Sol & bad | Fjellturer | Eventyrreiser

Lemoshoruten og Zanzibar

fra 39 900,- /person

Lemoshoruten og Safari
15 dager | Klassisk safari | Fjellturer | Eventyrreiser

Lemoshoruten og Safari

fra 46 800,- /person

Lemoshoruten, Safari & Zanzibar
20 dager | Klassisk safari | Safari med sol og bad | Fjellturer | Eventyrreiser

Lemoshoruten, Safari & Zanzibar

fra 54 400,- /person

Machameruten og Zanzibar
14 dager | Eventyrreiser | Fjellturer | Gruppereiser

Machameruten og Zanzibar

fra 35 900,- /person

Julen 2025 Machameruten og Zanzibar
17 dager | Julereiser

Julen 2025 Machameruten og Zanzibar

fra 59 900,- /person

Machameruten, Safari og Zanzibar
19 dager | Klassisk safari | Safari med sol og bad | Eventyrreiser | Fjellturer | Gruppereiser

Machameruten, Safari og Zanzibar

fra 49 900,- /person

Machameruten og Safari
14 dager | Eventyrreiser | Fjellturer | Gruppereiser

Machameruten og Safari

fra 42 900,- /person

Maranguruten og Zanzibar
15 dager | Sol & bad | Eventyrreiser | Fjellturer

Maranguruten og Zanzibar

fra 32 900,- /person

Maranguruten, Safari og Zanzibar
18 dager | Safari med sol og bad | Eventyrreiser | Fjellturer

Maranguruten, Safari og Zanzibar

fra 46 900,- /person

Maranguruten og Safari
13 dager | Eventyrreiser | Fjellturer

Maranguruten og Safari

fra 41 900,- /person

Maranguruten
11 dager | Eventyrreiser | Fjellturer

Maranguruten

fra 26 900,- /person

Machameruten
12 dager | Eventyrreiser | Fjellturer | Gruppereiser

Machameruten

fra 29 900,- /person

Machameruten med svensk reiseleder 25. september 2025
12 dager | Gruppereiser | Eventyrreiser | Fjellturer

Machameruten med svensk reiseleder 25. september 2025

fra 34 900,- /person

Abonner på inspirasjon og reisenyheter

Drøm deg bort med vårt populære nyhetsbrev, spekket med inspirasjon og reisetips til ditt neste store eventyr.

Takk!

Du abonnerer nå på vårt nyhetsbrev.